Blog ve site sahiplerinin kesinlikle kullanması gereken araçlar arasında en önemlisi de google webmaster tools aracıdır. Webmaster tools sayesinde, blogunuzda ki tüm hataları kontrol edebilirsiniz. Ayrıca sitenizin ne kadarının yani kaç tane url’sinin de indexlendiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bunun yanında webmaster tools aracının daha bir çok özelliği bulunmaktadır. Örneğin rich snippet önizlemesi dediğimiz harika bir özellik bulunmaktadır. Manuel olarak bu özelliği alakalı yazılarınıza googlw webmaster tools aracı ile uygulayabilirsiniz.
Ayrıca, sitenize veya blogunuza link veren siteleri de açıkça görebilir ve takip edebilirsiniz. Ve daha sayamayacağımız bir çok özellik google’ın ücretsiz bir hizmeti olan webmaster tools’ta yer almaktadır.
Google webmaster tools aracının kullanımı hakkında bir makaleyi ilerleyen yazılarımızda paylaşacağım. Bu yazımda sizlere sitenizi veya blogunuzu webmaster tools’a eklemeyi detaylı olarak anlatacağım.
Blogu’nu Google Webmaster Tools’a Ekle !
İlk olarak kullandığımız internet tarayıcısında https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr adresini yazıyoruz ve google webmaster tools sitesine giriyoruz. Bizden google hesap bilgilerimizi isteyecek. Gerekli bilgiler ile webmaster aracına giriş yapıyoruz.
Daha sonra, webmaster tools’un anasayfasının sağ üst kısmında bulunan “Özellik Ekle” butonuna basıyoruz.
Özellik ekle butonuna basdıktan sonra karşımıza eklemek istediğimiz sitenin bilgilerini yazacağımız bir form açılıyor. Buraya sitemizin tam url adresini yazıyoruz. Aynı altta bulunan resimdeki gibi yazalım. Tabi siz oraya kendi site adresinizi yazacaksınız.
Site adresimizi yazdıktan sonra, sol alt kısımdaki “Ekle” butonuna basıyoruz.
Ardından karşımıza detaylı bir sayfa çıkıyor. Bu sayfada iki farklı şekilde sitenize google webmaster tools kodunu eklemeniz isteniyor.
İlk yöntem olan “Önerilen Yöntem” başlığının altında sıralanan yöntemdir. Bu yöntemde google’ın bizden indirmemizi istediği ve içerisinde doğrulama kodunun yer aldığı bir html uzantılı bir dosyadır. Bu dosyayı indirdikten sonra sitenizin FTP giriş bilgilerini kullanarak, google’ın verdiği dosyayı aynen sitemizin ana dizinine ekliyoruz. Bu yöntem en garanti ve güvenilir yöntemdir.
Eğer FTP giriş bilgilerinizi bilmiyorsanız, hosting panelinize giriş yaparak da kodu sitenize ekleyebilirsiniz. Şimdi, biz hosting panele giriş yaparak kodu ekleyelim. Ama ilk olarak doğrulama kodunu bilgisayara indirin.
Dosyayı indirdikten sonra, internet tarayıcınızda hosting panel’e giriş yapın (buradan cpanel’e giriş yapacağız). Ben turhost kullandığım için bu adımları turhost üzerinden anlatacağım.
Müşteri panelinde bulunan “Ürünlerim ve Hizmetlerim” başlığının altında sitemizin ismini buluyoruz. Ardından sitemizin isminin karşısındaki “Yönetim” butonuna basıyoruz.
Daha sonra karşımıza gelişmiş hosting yönetim sayfası gelecek. Bu sayfanın sol kısmında bulunan menünün en altındaki “C Panel’e Giriş” butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza cpanel sayfası geliyor. Cpanel ile birçok şey yapmak mümkündür. Ama biz google webmaster tools doğrulama kodunu sitemizin ana dizinine ekleyeceğiz. Bunu yapmak için cpanel sayfasındaki “Files” bölümünde yer alan “File Manager” butonuna tıklıyoruz.
File manager butonuna basdıktan sonra yeni bir sayfa açılıyor. Bu sayfa bizim sitemizin ana dizinidir. Bu sayfanın içerisinde bulunan “www” yazan dosyaya çift tıklıyoruz ve dosyayı açıyoruz. Ardından sayfanın en üstündeki menüde yer alan “Upload” butonuna basıyoruz.
Upload butonuna basdıktan sonra yeni bir sayfa daha açılacak. Açılan bu sayfaya ister kodu sürükleyerek bırakın, isterseniz de dosya gezgini ile yükleyin fark etmez. Ben dosya gezgini ile google doğrulama kodunu ekleyeceğim. Bunu yapmak için açılan sayfada bulunan “Select File” butonuna basıyorum.
Google webmaster tools doğrulama kodunu yükledikten sonra en altta bulunan ” Go Back to “/home/wpacemic” ” butonuna basıyoruz.
Yüklediğimiz kodu sitemizin ana dizininde artık görebiliyoruz. Şimdi tekrar google webmaster tools sitesine giriyoruz ve yüklediğimiz kodu doğruluyoruz.
Eğer yüklediğimiz kod başarılı olduysa aynı alttaki gibi bir bildirim alacaksınız. Ama doğrulama başarısız olduysa, tüm adımları tekrar kontrol etmeniz gerekir.
Şimdilik hepsi bu kadar. Önümüzdeki yazılarda sitenizi google webmaster tools aracına ekledikten sonra yapmanız gerekenler hakkında detaylı bir yazı paylaşacağım.
Aklınıza takılan her türlü soru ve sorunlar için lütfen yazılarımızın yorum kısmını kullanın.